Organik Cam Nedir? Nasıl Üretilir?

Mineral camlara oranla daha kalın ancak, plastik malzemeden daha hafif olan organik camlar, kırılma riski taşımadıkları ve kolayca renklendirilebildiklerinden dolayı bazı üretim alanlarında kullanılmaktadır. Özellikle gözlük camları organik cam olarak üretilir ve bu sayede daha sağlıklı bir görüş alanı oluşturulmuş olur.
Organik camların özelliklerine baktığımızda aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
Organik Camın Özellikleri
- Normal camlara göre daha kalındır.
- Normal camlara göre daha hafiftir.
- Kırılma riski düşük olsa da çizilme ihtimali daha yüksektir.
- Kırılmaya karşı dayanıklıdır.
- Şeffaflığı azdır.
- Yansıma yapmaz,
- Kolayca buğulanmazlar
- Kolay tozlanabilirler.
- Silinirken özel bir bez kullanmak gerekir.
- Kimyasal maddelere karşı duyarlıdır,
- Sıcaktan etkilenir,
- Montaj riski azdıri
- Güneşten gelen UV ışınlarını geçirmezler
- Zamanla şeffaflığı azalır,
- Çap ölçüsü zamanla küçülür,
- Kolay renklendirilir,
- İstenilen renk tercih edilebilir.
- Daha pahalıdır.

Camın keşfedilmesi insanlık tarihi açısından çok önemlidir. Çünkü camın yüksek özellikleri sayesinde kullanım alanı çok geniş bir alana yayılmıştır. Cam kırılgan ve ağır bir malzeme olmasından dolayı üreticiler cama alternatif yeni malzemeler bulmuşlardır. İşte organik camlarda bu alternatiflerden bir tanesidir. Kimyasal bileşenleri açısından birçok özelliği geleneksel camlara göre daha faklı olan organik camın özellikle gözlük kullanımında önemli bir yere sahip olmuştur.
Organik camların kullanım alanı sadece gözlük camlarıyla kalmaz implant, akvaryum tankı televizyon ve araçların ön camları gibi birçok alanda kullanılabilirler. Günlük yaşamımızda ihtiyacımız olabilecek birçok üründe camı görebiliyoruz, dolayısıyla bu önemli özellikte camı hayatımızın bir parçası haline getirmiştir. Organik camlarda ısıl davranış inorganik esaslı olan geleneksel camlara benzer.
Organik Camlar Nasıl Üretilir?
Organik camların üretimi uzun ve meşakkatli bir süreçtir. Camlar bir monomerin kalıplar içerisinde doldurularak yüksek ısıda polimerizasyon yapılır. Bu işlemin amacı küçük olan polimer molekülleri birleştirerek daha büyük bir hale dönüştürmektir. Bu iç kısımdan meydana gelen bir işlemdir.
1. Başlama Aşaması: Başlama aşaması yani başlatıcılar monomerin kimyasal yapısını etileyerek içerisinde bulunan atomların başka atomlarla bağ kurar hale getirmek ve bu sayede polimerleşme aşamasının gerçekleşmesidir.
2. Büyüme Aşaması: Bu aşamada aktif olan monomerler başka monomerlerle birleşirler ve daha fazla monomer zinciri elde edilmiş olur.
3. Sonlama Aşaması: Son aşamada aktif uçlar pasifleşir ve yapı daha kararlı bir hale dönüşmüş olur.
Organik cam üretimi yapılırken tüm malzemeler titiz bir şekilde temizlenip karıştırılırlar. Kalıptan çıkarılmış olan camlar iç gerilimlerinin düşürülmesi için oC’de 30–60 dakika arası fırında bekletilir ve üretim bu şekilde tamamlanmış olur.
Polarize Camlar ve Organik Camlar
Polarize camların ışık koruması ve görüntü kalitesi oldukça iyidir. Polarize camlardaki yansımalı olan yüzeyler parlamaları engeller ve güneş ışığının saçılmadan göze girmesini sağlayan bir özelliğe sahip olurlar.
Organik Camın İçeriğinde Ne Var?
Organik camların içeriğinde Poli akrilat, polis stren ve polikarbonat gibi organik polimerler vardır. Metil metakrilatlı vinil klorür kopolimerlerinden elde edilen şeffaf, katı malzemelere teknik bağlamda organik cam adı verilir.
Kaliteli Gözlük Camı Nasıl Anlaşılır?
Kaliteli cam mümkün olduğu kadar koyu renge sahip olmalı ve üzerine gelen ışığı en az % 50 oranında düşürmelidir. Gözlük camının kaliteli olduğunu anlayabilmek için gözlüğü takıp dikey çizgiye odaklanarak anlaşılabilir. Eğer dikey çizgiye odaklanma varsa bu durumda gözlük camının kaliteli olduğunu söylemek mümkündür.