Ara
Close this search box.

0532 281 99 95

Cam Şişenin Doğumu

Cam şişe, dünya genelinde en çok kullanılan ürünlerden birisi olup, sağlıklı olması açısından da kullanımı tercih edilmektedir. Cam şişe içerisinde bulunan ürünlerin sağlıklı bir şekilde saklanmasını ve muhafaza edilmesini sağlamaktadır. Sağlıklı olması açısından, plastik olan ürünleri göre her zaman cam şişeler daha çok tercih edilmektedir.

Cam şişe ile yapılan ambalajlarda ürünler hava almayacak şekilde uzun süreler sağlıklı bir şekilde saklanabilmektedir. Cam doğal bir ürün olmasından dolayı çevre dostu olup, geri dönüşümü yapılarak doğaya katkı sağlayan ürünlerden olmaktadır.

Cam Şişe Nedir?

Cam şişe, camdan üretilmiş bir ürün olup, dünyada en fazla kullanılan ürünlerden birisidir.Cam şişelerin kullanım alanları çok geniş çaplı olmaktadır. Buna göre cam şişeler gıda ve içecek sektörü, kozmetik ve daha pek çok sektörde kullanılmaktadır.

Cam şişeler kanserojen madde içermemekte olup, aynı zamanda cam şişeler içerisinde muhafaza edilen ürünlerin, içeceklerin ve gıda maddelerinin içerisine zararlı olan kimyasal maddelerin girmesi asla mümkün olmamaktadır. Cam şişeler doğada yer alan doğal maddelerden yapılmaktadır.

Cam şişelerin tarihçesi

Cam Şişenin Tarihçesi Nedir?

Cam şişeyi oluşturan cam maddesinin tarihi çok eski çağlara dayanmakta olup, tarihi belgelere göre camın ilk kullanıldığı zamanlar M.Ö. 2500 yıllarına dayanmaktadır. İlk cam şişenin üretilme zamanı ise Roma İmparatorluğu zamanlarında olmuştur. 1675 yılında ise Amerika ilk olarak cam eritme fırını yapıldığı bilinmektedir.

1880 yılında ise otomatik cam şişe üfleme makinesinin icadı ile birlikle tüm dünyada cam şişe kullanılmaya başlanmıştır. Cam şişenin kullanılması her bakımdan ürünlerin saklanması açısından büyük kolaylık sağlamaktadır. Türkiye’de ise 1935 yılında Atatürk tarafından kurulması sağlanan Paşabahçe Cam Fabrikası ile aktif olarak cam üretimi başlamış bulunmaktadır.

Cam Şişe Nasıl İmal Edilmektedir?

Cam şişelerin tamamı kumdan yapılan ürünler olmaktadır. Camın ham maddesi olan kum, kireç ve soda gibi benzeri maddeler karıştırılarak, 1500 (🔥) derecede  ısıtılmış fırınlarda camlar oluşturulmaktadır. İlk aşamada 1500 derecelik fırınlarda kumun eritilmesi sağlanmaktadır. Kumun eritilmesinden sonra ise içerisine soda ve kireç karıştırılmaktadır.

Renkli cam üretim aşamasında ise bütün bu maddelere ek olarak uranyum, kobalt ve altın gibi benzeri maddelerde eklenebilmektedir. Daha sonra hazırlanan bu camlar dinlendirme fırınlarına alınarak soğutulmaktadır. Ortalama olarak 850 dereceye gelen camlar bu aşamadan sonra işlenme aşamasına alınmaktadır.

İşlenme aşamasında ise camlar makinelerde şekillendirilmek suretiyle cam şişeler üretilmektedir. Cam şişelerin şekillendirilme aşamasında ise çeşitli üfleme yöntemleri ve diğer teknikler kullanılabilmektedir.

Cam Şişe Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Cam şişe kullanımının diğer ürünlere göre faydaları çok olup, aynı zamanda sağlık açısından da doğal olduğu için kullanıma en uygun olan ürünlerden birisi olmaktadır. Buna bağlı olarak cam şişe kullanmanın faydaları ise genel olarak şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Cam şişeler kullanım kolaylığı sağlamaktadır.
  • Cam şişeler çabuk açılıp, kapatılabilmektedir.
  • Sıcaklığa dayanıklı olmasından dolayı bulaşık makinesinde yıkanabilmektedir.
  • Yapısı itibari ile güçlü bariyer özelliklerine sahip bulunmaktadır.
  • Doğal maddelerden oluştuğu için hijyenik özelliği bulunmaktadır.
  • İçinde yer alan içecekler ve ürünler kokusu ve lezzetli değişmeden kalabilmektedir.
  • Şeffaf olmasından dolayı içerisinde yer alan ürünlerin tamamen görülmesine imkan tanımaktadır.
  • Geri dönüşümü yapılabildiği için doğa dostudur.
  • Kullanım amacına göre istenilen her şekilde ve boyutta üretilebilmektedir.
  • İstenildiği kadar geri dönüştürülerek ve özelliklerini kaybetmeden istenildiği kadar kullanılabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir